Cultura de arahide

ARAHIDE (arachis hypogaea)

Arahidele provin din America de Sud.Este considerata ca fiind planta leguminoasa.Inaltimea acestei plante nu trece de 35 cm. Florile au culoara galbena. fructele, desi se formeaza in partea aeriana a plantei, se coc in pamant.
Arahidele sunt deosebit de hranitoare,contin in special: grasimi (in cantitate mare, aproape 50% din continutul alunei), protide (de asemenea in cantitate mare – 30%), numeroase saruri minerale, acid folic, vitaminele a, B1, B2, E, F, tanin
Proprietatile lor medicinale nu sunt foarte importante, dar merita luate in seama. Consumul de arahide impulsioneaza activitatea ficatului si a bilei.A fost evidentiata, de asemenea, contributia compusilor din arahide la combaterea imbatranirii tesuturilor. Arahidele sunt un aliment utilizat frecvent si cu bune rezultate in situatii de surmenaj intelectual, in oboseala fizica accentuata, in facilitatea tranzitului intestinal. Sunt cunoscute si ca un factor de calmare si reechilibrare a activitatii rinichiului. Uleiul de arahide este remarcat ca un agent activ de reducere a colesterolului, contribuind astfel la profilaxia unor maladii cardiovasculare.

Naturistii recomanda consumarea arahidelor in stare cruda, deoarece numai sub aceasta forma calitatile lor nutritive, energetice si medicinale raman intacte.
Arahidele sunt nutritive, energetice, astringente intestinal, antihemolitice, antisclerogenice.
Pot fi fosite in astenii, surmenaj, diete si regimuri de slabire, cresterea imunitatii, mentinerea sanatatii pielii, ochilor, tesutului nervos si a digestiei – fructele crude, prajite sau in preparate diverse, culinare sau farmaceutice.
Contraindicatii- Consumul arahidelor este interzis persoanelor cu diverse afectiuni mai grave ale ficatului sau alergice la aceste fructe
.Daca abia incepi sa le mananci trebuie sa o faci cu o cantitate mica, crescand apoi pe parcurs
CULTURA ARAHIDELOR
Arahide – o planta iubitoare de caldura si umezeala-iubitoare.
Ca material saditor se va cauta alune in coaja intrucat boabele decojite isi pierd repede germinatia. Se pot semana pastaile, insa pentru a grabi rasarirea , cel mai indicat este sa se foloseasca boabele avand grija ca la desfacerea lor sa se pastreze tegumentul lor si sa se evite spargerea boabelor.
Perioada cea mai optima de semanat este inceputul lunii mai in prima decada cand temperatura solului depaseste 12 grade C. Semanatul se poate efectua si pana la 15 mai dar nu mai tarziu de aceasta data intrucat o parte din pastai nu vor ajunge la maturitate.
Temperatura optima pentru cresterea si dezvoltarea plantelor +25…+28 °C
Cantitatea de samanta pentru 100 mp este in jur de 1,5 kg de pastai (aproximativ 900 grame de boabe). Se va semana pe randuri distantate la 70 cm si pe rand la 10-12 cm. Adancimea optima de semanat este intre 4 si 6 cm.
Ingrijirea

Dupa semanat se va uda penru a grabi rasarirea plantelor care va avea loc la 3 saptamani de la insamantare. Dupa o luna de la rasarire apar primele flori de culoare galbene care vor fructifica (de obicei cele de la baza plantei). Alunele infloresc incontinuu insa pentru ca pastaile sa ajunga la maturitate (la recoltare) trebuie sa treaca cca 70 de zile , astfel florile care apar pana la 1 august formeaza alune bune de consum.
In perioada de vegetatie terenul se va curata de buruieni si se uda la nevoie. De asemenea,se recomanda bilonarea culturii de arahide Se fac 2 bilonari: prima : cand majoritatea plantelor au flori formate (undeva spre sfarsitul lunii iunie) iar a doua : dupa 2-3 saptamani cand alunele au multe flori (15-20 iulie).
Alunele se recolteaza in luna octombrie,intre1 si15 ale lunii octombrie, dar nu mai tarziu de 15 octombrie intrucat apar ploile si pastailor se vor incarca de pamant si astfel recoltarea va fi greoaie. De asemenea , nu se recolteaza mai devreme de 1 octombrie intrucat multe alune nu ajung la maturitate si nu pot fi consumate.
Se vor culege pastaile mature, se spala apoi in aceeasi zi si se usuca la soare iar apoi in incaperi calduroase asezate in strat subtire.
Productia de pe100mp poate ajunge la 15-20 kg.
Sa remarcat faptul ca productia de arahide în cultivarea comerciala cu irigare este: 4.000 kg/ha, si fara irigare – 1.000-1.600 kg

6 Responses to Cultura de arahide

  1. Dan spune:

    Aveti si de vanzare?

  2. Constantin Marinescu spune:

    Am cultivat anul acesta aprox. 30 mp de alune si la recoltare , jumatate din pastai erau gaurite, mancate si pline de pamant. Ce daunatori le ataca? Multumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: