Smochinul

 

        Smochinul(Ficus carica)este  un arbust, una din numeroasele specii ale genului Ficus. Originar din Asia de sud-vest, crește sub formă sălbatică și în zona Balkanilor, in zona Marii Adriatice si a Marii Mediterane.

.In tara noastra creste  in zonele de S ,SE si  SV cum ar fi Dobrogea,Campia Romana si Banat, dar in ultimii douzeci de ani odata cu schimbarile climatice au inceput da apara si in celelalte zone ale tarii.Smochinul creste sub forma de tufa sau copacel.Talia este de marime  mică de maxim4 m înălțime și puțin pretențios la calitățile terenului,am vazut personal in MunteMegru pe soluri foarte saracaciose.  Frunzele sunt căzătoare, de 12–25 cm lungime și 10–18 cm lățime, foarte lobulate, formate din 3–5 lobi, scoarța este netedă și de culoare gri-verzui.

Fructele sunt de formă conică  de culoare verde cand sunt crude si produc un licid alb numit latex, cand se coc au diferite culori dupa soiul de smochin pot avea culoarea:neagră,roșie,galbenă,mov,verde și maro.

Unii smochini  produc două recolte anual, una în primăvară și alta la sfârșitul verii, uneori fac  chiar 3 recolte pe an. Pot trăi până la vârsta de 80 de ani. In tara noastra ,cele mai recomandate soiuri sunt cele care fac fructe roșii,galbene și verzi,deoarece acestea au timp să se coacă în România.Specia cu fructe verzi poate face 3 recolte pe an,cea cu fructe galbene 2 recolte pe an și cea cu fructe roșii 2 recolte pe an. In toate zonele tarii in primii doi trei ani,smochinii trebuie protejati iarna cu materiale protectoare aflate in gospodaria proprie cum ar fi coceni de porumb sau iarba uscata.Se pun peste peste tulpină și ramuri,apoi se leaga cu sfoara.Dupa doi trei ani lăsați-l să se descurce singur,fără protecție,și el va trece peste iarna iar vara va produce si o sa fiti mulțumiți. Pentru cei care locuiesc in nordul României sau în Moldova daca ingheata și  moare cu tot cu protecție,pentru că afară este prea frig, se recomanda sa plantati un smochin de munte,care rezistă până la -28 de grade Celsius.  sau protejati smochinul in fiecare iarna Chiar daca smochinul ingheata se taie de jos, iar el va creste din nou mai viguros sub forma de tufa si va avea fructe chir din primul an. Se inmulteste prin butasi in calcai, prin marcote sau pui care cresc din radacina alaturi de smochinul mama.

 

smochin anul 2

smochin anul 2

smochin

smochin

Reclame

Comentariile sunt închise.